Europese beurzen zakken dieper weg in het rood

De Europese beurzen zijn dieper in het rood weggezakt, waarbij de beleggers zich zorgen blijven maken over een mogelijke escalatie van de Europese schuldencrisis. Het verlies voor de Euro Stoxx 50 bedraagt inmiddels bijna 2,50%, de BEL 20 moet 2% prijsgeven. Alleen Befimmo houdt binnen de index stand in de plus.

Philips komt met meevallende cijfers over eerste kwartaal

Philips rapporteerde over het eerste kwartaal 2012 een omzet van Eur 5,6 mrd en een EBITA van Eur 552 mln. Dat was volgens Theodoor Gilissen Bankiers duidelijk beter dan de marktverwachting (omzet Eur 5,4 mrd en EBITA 439 mln).

De gerapporteerde omzetgroei van 7% is lange tijd niet meer gehaald. De vergelijkbare omzetgroei was een mooie groei van 4%.

De EBITA werd positief beïnvloed door eenmalige baten van per saldo Eur 172 mln. Philips had eerder al bekendgemaakt dat de Senseo transactie Eur 160 mln had opgeleverd en de verkoop van de campus Eur 37 mln in het eerste kwartaal. Een verlies van Eur 25 mln op verkoop van activa bij Verlichting was nieuw.

De geschoonde EBITA daalde op jaarbasis met slechts 3% tot Eur 425 mln. De markt vreesde dat de geschoonde EBITA met 24% zou zijn gedaald tot Eur 345 mln. De marge daalde op jaarbasis van 8,6% naar 7,6%. De daling was volgens Theodoor Gilissen Bankiers vooral het gevolg van de slechte omstandigheden bij Verlichting.

Onderliggend was er bij Healthcare en Consumer Lifestyle sprake van een duidelijke verbetering op jaarbasis. Bij Healthcare steeg de onderliggende marge van 10,0% naar 10,6% en bij Consumer Lifestyle van 7,4% naar 8,7%. Verlichting heeft onder andere nog last van hoge grondstofkosten en de slechte gang van zaken bij Lumiled.

Daar daalde de aangepaste marge op jaarbasis van 10,4% naar 5,5%, maar op kwartaalbasis was er wel een verbetering. In het afgelopen kwartaal lag de aangepaste EBITA-marge bij Verlichting nog op slechts 3,7%.

Theodoor Gilissen Bankiers voorziet vooral bij deze divisie herstel in de loop van dit jaar. Philips is met de vooruitzichten nog voorzichtig vanwege de onzekerheden in Europa, maar ziet de positieve effecten van de reorganisatie.

Het concern stelt dat het voor het laatste kwartaal van dit jaar een verbetering van de onderliggende marges verwacht. Het laatste kwartaal van Philips is verreweg het belangrijkste kwartaal. De analisten van de bank vinden de cijfers bemoedigend en zien verder winstherstel. Zij herhalen het koopadvies op Philips.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content