Europese beurzen reageren slecht op devaluatie Chinese munt

© REUTERS

De Europese beurzen reageren zeer negatief op de tweede devaluatie van de Chinese munt, de yuan, in evenveel dagen.

China heeft voor de tweede keer op rij zijn munt, de yuan gedevalueerd. Gisteren verlaagde de Chinese centrale bank de referentiekoers van de yuan met 1,9 procent naar 6,2298 yuan per dollar. Vandaag deed het land daar nog een schepje bovenop met een devaluatie van 1,6 procent tegenover de dollar.

China sprak gisteren nog van een eenmalige actie. De VS reageerden toen al “not amused”.

Bel20 in het rood

Ook de Europese beurzen reageren niet bepaald enthousiast op de devaluatie. Die staan gemiddeld zo’n 2,5 procent lager. De zwaarste klappen vallen in de sectoren die een belangrijk deel van hun omzet halen in China zoals autobouwers, de luxesector maar natuurlijk ook grondstoffenproducenten. Dat zegt Koen De Leus, senior economist bij KBC.

In Brussel staat de Bel20 na iets meer dan een uur handel op meer dan 2 procent verlies. De grootste verliezer is voorlopig Delta Lloyd. Na het verlies van meer dan 20 procent gaat er nu 8,5 procent af, al heeft dat alles te maken met de tegenvallende halfjaarcijfers. KBC verliest meer dan 2,7 procent, AB InBev zowat 2,5 procent, net als Ackermans & Van Haaren. Proximus moet meer dan 2,3 procent prijsgeven. Alle 20 steraandelen van de Brusselse beursindex staan in het rood.

Euronext Brussels doet het wel iets beter dan Frankfurt, Parijs en Amsterdam, waar de verliezen oplopen tot respectievelijk 2,5, 2,4 en 2,3 procent. Londen houdt iets beter stand: -1,8 procent.

Daling obligatierente

Ook de obligatierentevoeten delen in de klappen. Zo daalde de Duitse 10-jarige obligatierente gisteren van 0,7 procent naar 0,64 procent. Deze ochtend daalde de rente naar 0,59 procent om terug op te veren naar 0,62 procent.

De Belgische tienjaarsrente daalde sinds gisteren van 1,03 procent naar 0,95 procent nu.

Export aanzwengelen

De devaluatie maakt Chinese producten goedkoper op de internationale markten en zou dus ook de export moeten aanzwengelen. Eerder deze week hadden de Chinezen immers bekendgemaakt dat hun export in juli 8,3 procent lager lag dan een jaar eerder. Die daling kwam een pak groter uit dan voorspeld door het analistenkorps.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) noemt het nieuwe wisselkoersmechanisme voor de yuan een welkome stap. Maar de gevolgen moeten volgens het muntfonds echter blijken in de praktijk. China kan volgens het IMF binnen twee tot drie jaar overstappen op een werkelijk flexibele wisselkoers.

De devaluatie zorgde ook voor een schok op de financiële markten. Andere munten zoals de Australische dollar, en de beurzen, doken naar beneden, onder meer de Japanse Nikkei, die 1,6 procent prijsgaf. De olieprijs daalde eveneens; voor een vat Amerikaanse olie in de Aziatische handel net boven het laagste peil in zes jaar.

De devaluatie kan tot gevolg hebben dat de centrale banken later dan verwacht de rente verhogen. ‘De Amerikaanse centrale bank zal extra op haar hoede zijn’, zegt De Leus. ‘Ze vreest dat een te sterk aantrekkende dollar het herstel van de Amerikaanse economie in de kiem zal smoren.’(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content