Chinese munt voor de tweede dag op rij gedevalueerd

12/08/15 om 05:21 - Bijgewerkt om 09:06

China heeft zijn munt, de yuan, voor de tweede dag op rij gedevalueerd, dit keer met 1,6 procent tegenover de Amerikaanse dollar. Dinsdagochtend gebeurde dat al eens met bijna 2 procent. De VS reageerden toen al "not amused".

Chinese munt voor de tweede dag op rij gedevalueerd

Een investeerder kijkt hoe de beurskoersen op de devaluatie reageren © REUTERS

Dinsdag werd officieel gezegd dat het om een eenmalige ingreep ging.

Woensdag deed de Chinese centrale bank er nog een schepje bovenop: de munt werd in waarde verlaagd tot 6,3306 yuan voor 1 Amerikaanse dollar, tegen 6,2298 yuan voor 1 dollar dinsdag.

Beurskoersen

Deze maatregel maakt Chinese producten goedkoper op de internationale markten, zou de export moeten aanzwengelen en daardoor ook de tewerkstelling.

De aankondigde zorgde woensdag wel opnieuw voor een schok op de financiële markten. Andere munten zoals de Australische dollar, en de beurzen, doken naar beneden.

De Nikkei-sterindex is 1,6 procent lager gegaan 20.392,77 punten. De nieuwe devaluatie door de Chinese centrale bank doet immers zorgen rijzen over de conjunctuur van China, de op één na grootste economie ter wereld.

Alleszins verloren op de Japanse beurs de bedrijven die veel producten verkopen in China terrein. Hun producten zijn na de devaluatie immers duurder geworden voor de import en dus de Chinese consumenten. De makers van bouwmachines Komatsu en Hitachi Construction Machinery verloren bijvoorbeeld 2,9 en 1 procent.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners