Europese beurzen kleuren weer eens bloedrood

De Europese beurzen zijn vandaag fors lager gesloten, met forse verliezen voor de belangrijkste indices. Die verliezen zijn in de loop van de sessie alleen maar verder opgelopen. De beleggers vrezen dat de recente gebeurtenissen in Nederland en Frankrijk een oplossing voor de Europese problemen nog verder weg heeft geduwd.

De Euro Stoxx liet een verlies van bijna 3% optekenen, de BEL 20 verloor bijna 2,50%. Europees gezien waren het eens te meer de banken die slagen kregen, KBC moest in Brussel meer dan 7% prijsgeven. Geen enkel BEL 20-aandeel sloot af in de plus.

Heel wat bedrijfsresultaten op komst

De komende week kunnen we weer een hele stroom aan bedrijfsresultaten tegemoet zien. In Nederland zijn volgens ABN Amro de meest aansprekende bedrijven: Philips (vanmorgen al gepubliceerd), KPN, Unilever, Randstad, TomTom en Ballast Nedam. Internationaal gaat de aandacht uit naar een verscheidenheid aan bedrijven, zoals Apple, AT&T, Boeing, Exxon Mobil, Total en BASF.

Van het macro-economische front zal de komende week een veelheid aan vertrouwensindicatoren worden gepubliceerd, zowel van consumenten als producenten in zowel de Verenigde Staten als Europa. Daarnaast zal vermoedelijk met spanning worden uitgekeken naar de orders voor duurzame goederen in de Verenigde Staten, die op woensdag worden gepubliceerd.

Voorlopige inkoopmanagersindices vallen tegen

In Europa werden vanmiddag de voorlopige inkoopmanagersindices over april gepubliceerd. De markt verwachtte een licht herstel van de PMI Composite van 49,1 naar 49,3, maar uiteindelijk was er sprake van een daling tot 47,40. In januari was de index even boven de 50 gestegen (50,4), maar in februari zakte de index weer terug onder de 50 (op 49,3) en dat wijst op krimp. Die krimp werd dus bevestigd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content