Europese beleggers lopen op de toppen van de tenen, Repsol krijgt pandoering

De Europese beurzen zijn vandaag stabiel tot iets lager geopend, met beperkte verliezen voor de belangrijkste indices. Alleen de Spaanse Ibex 35 dook in de opening bijna driekwart lager, dit als gevolg van de problemen die oliemaatschappij Repsol in Argentinië ontmoet.

Alle ogen blijven uiteraard op Spanje gericht en dat niet alleen vanwege de Repsol-affaire. De Spanjaarden staan voor de vuurproef, ze gaan donderdag namelijk proberen om staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar te verkopen. Vraag is of Madrid daar in gaat slagen.

Spaans vice-minister vraagt ECB om meer staatsobligaties van zijn land in te kopen

De Europese schuldencrisis dreigt opnieuw te ontsporen nu het rendement op 10-jarige Spaanse staatsobligaties opnieuw is opgelopen tot boven 6%. Dringend ingrijpen is vereist om de crisis te bezweren, maar binnen de Europese Centrale Bank heerst er onenigheid over de manier hoe de zaken moeten aangepakt worden.

De Spaans vice-minister van Financiën Jaime Garcia-Legaz vroeg dit weekend de ECB om opnieuw staatsobligaties van zijn land in te kopen, kwestie van op deze manier de rente te drukken. Hij beklemtoonde nogmaals de belangrijke rol van de Europese instituties in het oplossen van de crisis.

Volgens Garcia-Legaz is het niet meer dan normaal dat er bijkomende hulp wordt geboden nu zijn land alles heeft gedaan om het deficiet op de begroting onder controle te krijgen. Die extra hulp zou er uit kunnen bestaan dat de ECB het programma voor de inkoop van Spaanse staatsobligaties opdrijft.

Benoit Coeure van de ECB verklaarde vorige week dat niets een versterking van het programma ter inkoop van Spaanse obligaties in de weg staat, maar zijn Nederlandse collega Klaas Knot repliceerde dat deze strategie niet aangewezen is omdat ze eerder heeft gefaald. In de herfst van vorig jaar slaagde de ECB er niet in door het kopen van obligaties de Spaanse rente blijvend te drukken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content