Europese banken moeten balansen inkrimpen

Volgens het Internationaal Monetair Fonds moeten de Europese banken hun balans inkrimpen. In totaal zouden de banken voor omgerekend 4,50 miljard dollar aan activa moeten verkopen, een bedrag dat 18% boven de eerdere schatting ligt die in april werd gedaan.

Maar liefst 58 banken zouden de balans moeten inkrimpen, gaande van Unicredit tot Deutsche Bank. Als gevolg van de ingreep zou de economie in de landen van de Europese periferie verder krimpen.

In haar Global Financial Stability Report benadrukt het IMF dat het inkrimpen van de balans bij de banken noodzakelijk is om het vertrouwen te doen terugkeren.

Van Lanschot plaatst succesvol obligatielening van € 500 miljoen

Van Lanschot heeft op 8 oktober 2012, onder zeer grote belangstelling van institutionele beleggers, een senior ongedekte obligatielening van € 500 miljoen geplaatst.

De obligaties hebben een looptijd van vier jaar (vervaldatum van 17 oktober 2016), zijn 225 basispunten boven de 4-jaars midswaprente geprijsd en hebben een coupon van 2,875%. De transactie is onderdeel van de algemene fundingactiviteiten van Van Lanschot.

De transactie leidt tot een verdere versterking van het evenwichtige fundingprofiel van de bank.

De obligaties werden geplaatst bij een zeer diverse groep Europese institutionele investeerders uit onder andere Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Benelux. De fundingratio van Van Lanschot is met ruim 85% per 30 juni 2012 onverminderd sterk.

Constant Korthout, CFO/CRO van Van Lanschot: “Door de enorme belangstelling van institutionele beleggers was het boek, met in totaal circa € 1,5 miljard aan orders, ruim overtekend. Zowel de aard van de succesvol geplaatste obligatie als de lange looptijd ervan onderstrepen de kracht van Van Lanschot.” De obligaties worden genoteerd aan Euronext Amsterdam. De leveringsdatum van de obligaties is 17 oktober 2012.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content