Europese banken hebben vorige week rake klappen gekregen

Op basis van de futures mag worden verondersteld dat Europa opnieuw een beursdag vol onzekerheid tegemoet gaat, met mogelijk opnieuw druk op de koersen. Veel zal afhangen van de afloop van de veiling van Spaanse overheidsobligaties.

De Europese beurzen zijn vorige week voor de vierde week op rij gedaald, de langste periode sinds augustus 2011. Naar de reden voor deze koersdaling moet niet lang worden gezocht, de beleggers vrezen dat de Europese schuldencrisis weer helemaal terug is van weggeweest.

De banken waren de sterkste dalers binnen de Stoxx Europe 600 Index. Societe Generale SA en UniCredit SpA gingen met meer dan 10% onderuit, de koers van het Portugese Banco Espirito Santo ging zelfs met 13% onderuit na de aankondiging van een

kapitaalverhoging.

Nokia kop van jut

De sterkste daler was echter het Finse Nokia Oyj, dat op weekbasis een koersdaling met 21% te slikken kreeg in reactie op de aankondiging dat de divisie mobiele telefoons een operationeel verlies heeft laten optekenen. Bovendien zal er dit jaar van een terugkeer van de winstgevendheid geen sprake zijn.

Op weekbasis verloor de Europ Stoxx 600 2,20%. Dit jaar is de index echter nog altijd met 3,60% gestegen, dankzij de longer-term refinancing operations of LTRO van de Europese Centrale Bank. Richard Hunter, head of equities bij Hargreaves Lansdown Plc, is van mening dat de twijfels over het succes van het LTRO programma met de dag toenemen. Meer dan tijdelijk soelaas heeft deze ingreep van de ECB niet gebracht.

Randgold Resources Ltd was anderzijds een opvallende stijger, de koers ging 8% hoger op het bericht dat in Mali, waar het bedrijf ongeveer tweederde van zijn goudproductie haalt, een militaire junta gaat proberen om orde op zaken te stellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content