Europese banken doen het weer goed op de beurs

De StoXX600 banken index sloot afgelopen vrijdag op 187,46. Niet ver af van het hoogste niveau van 190,68. Op basis van de slotstand is de index volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer met 14,6% gestegen en daarmee dus een van de betere sectoren in Europa.

De huidige stand komt dicht in de buurt van het niveau in de zomer van 2011. Maar ten opzichte van het hoogste niveau in mei 2007 is er nog een hele weg te gaan.

Toen stond deze bankenindex boven de 500. Zouden deze niveaus weer bereikbaar zijn? Als we De Tijd moeten geloven wellicht wel. Zij stellen de vraag of bankaandelen opnieuw voor de goede huisvader zijn.

Een wat cynische verwijzing omdat een van Belgische grootste financiële instellingen, Fortis, tot 2008 werd gezien als een veilig huisvader aandeel.

Maar van het gemêleerde bankengezelschap dat toen op de Belgische beurs aanwezig was is alleen KBC, in afgeslankte vorm, over gebleven.

Veel analisten zijn steeds positiever over dit aandeel aan het worden. Dat banken positiever worden bekeken mag niet geheel bijzonder worden gezien.

De meeste zijn net als KBC in vijf jaren sterk veranderd en hebben veel sterkere balansen. Economische groei in Europa zal er daarnaast voor gaan zorgen dat de winstcijfers de komende jaren ook fors groeien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content