Europa wordt met zes verschillende crisissen tegelijk geconfronteerd

Sommige economen hopen dat er uiteindelijk toch een oplossing voor de Europese schuldencrisis uit de bus gaat komen, in welke vorm dan ook.

Douglas Elliott, professor Business and Public Policy aan het Brookings Institution en auteur van Uncle Sam in Pinstripes (2011) koestert daaromtrent geen enkele illusie.

De situatie is namelijk zo complex dat er verschillende paden mogelijk zijn. Europa wordt met zes verschillende crisissen geconfronteerd, elk met hun eigen kenmerken.

Dat betekent dat de Europese Centrale Bank volgens Elliott voortdurend op andere plaatsen uitslaande branden moet blussen.

Alle zes op een rijtje

Dit zijn alle zes verschillende crisissen op een rijtje: een gebrek aan concurrentiekracht in een aantal perifere landen zoals Griekenland en Portugal, een begrotingscrisis in landen als België en Ierland en een crisis van de nationale instellingen zoals Griekenland en Italië.

Daarbovenop komt als nummer vier een crisis van de pan-Europese instellingen, die door de nationale politici uitgehold werden, als nummer vijf een bankencrisis die door de Europese schuldencrisis nog grotere proporties heeft aangenomen en tenslotte een vertrouwenscrisis in de obligaties van de zwakkere landen. Elliott is van mening dat het quasi onmogelijk is om al deze crisissen op te lossen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content