Europa op tweesprong: kiezen tussen de pest en de cholera

Afgelopen weekend werd een ferme tik uitgedeeld aan het Europese project door de Franse kiezer. Doordat zij Hollande het Élysée instemden, wordt er in een ruk afgerekend met de conservatieve aanpak van de schuldencrisis in Europa.

Sarkozy stond voor besparingen, in lijn met wat Europa en het IMF als richtlijnen naar voren schuiven. Hollande staat haaks op deze aanpak en wil door middel van een hogere groei de schuldenproblematiek onder controle krijgen, zo stelt Nico Pantelis van Slim Beleggen.

Roep om de monetaire drukpers in hogere versnelling te schakelen, weerklinkt alsmaar luider

Uiteraard zal de verhoopte groei van Hollande op gang moeten worden getrokken door meer financiële injecties. En dat is precies waar de Duitsers zo bang voor zijn. De vrees dat een hoge(re) inflatie hierdoor uit de hand loopt, doet Duitsland huiveren. Het is namelijk door een hyperinflatie in Weimar Duitsland dat Hitler ooit de macht werd toevertrouwd.

Wat de uitkomst ook moge worden, het blijft volgens Pantelis kiezen voor de pest of de cholera voor Europa. Er is geen soepele middenweg meer en de kiezers lijken steeds meer de weg van de minste weerstand in te slaan. De besparingen worden moeilijk verteerd. De roep om de monetaire drukpers in een hogere versnelling te schakelen weerklinkt alsmaar luider. En het volk krijgt volgens Pantelis uiteindelijk altijd wat het wil. Beleggers zoeken best bescherming tegen de toekomstige inflatoire krachten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content