Europa moet reddingsplan voor Griekenland heronderhandelen

De leiders van de Europese Unie verklaren tegen iedereen die het wil aanhoren dat het wel degelijk de bedoeling is om Griekenland in de eurozone te houden. Ze hebben daar goede redenen voor, want wanneer de Grieken uit de euro worden gezet kan de schade onoverzienlijk zijn.

Volgens Reuters werkt de Eurogroup Working Group, een groep van experts die de Europese ministers van Financiën van advies dient, aan een exit-plan. Aan de verschillende lidstaten van de eurozone werd bovendien het advies gegeven om hetzelfde te doen.

Heeft Tsipras toch gelijk?

Ook de grootbanken zoals Credit Agricole, BNP Paribas en Societe Generale zijn in versneld tempo plannen aan het ontwerpen voor het geval dat Griekenland de eurozone verlaat.

De meeste economen zijn het er over eens dat Griekenland onmogelijk kan leven met de zware besparingsplannen die aan het land opgelegd werden.

Peter Bofinger, één van de vijf wijze mannen die de Duitse regering adviseert, is van mening dat Europa het reddingsplan voor Griekenland moet heronderhandelen, het zou namelijk berusten op al te optimistische groeiprognoses.

Heronderhandelen is volgens Bofinger in het belang van alle partijen, want een Griekse exit zou een Lehman-moment veroorzaken.

Heeft de Griekse extreem-linkse leider Alexis Tsipras toch gelijk? Deze weigert de besparingsmaatregelen uit te voeren en eist een heronderhandeling van de besparingsplannen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content