Europa kan problemen nog jarenlang voor zich uit blijven schuiven

Een oplossing voor de Europese schuldencrisis is nog niet meteen in zicht. Een break up dat de eurozone kan een doos van Pandora openen waar we de inhoud onmogelijk van kunnen voorspellen. Een dergelijk scenario proberen de leden van de eurozone in de mate van het mogelijke te vermijden.

Tot dusver werd als enige andere mogelijkheid een fiscale unie, gekoppeld aan een ondersteuning van de banken in de ganse eurozone, overwogen. De oprichting van zo’n unie blijkt echter niet van een leien dakje te verlopen, garanties dat die er inderdaad ook komt zijn er niet.

Een moeilijk parlementair proces

Het probleem is dat de Europese parlementen stuk voor stuk zo’n fiscale unie moeten goedkeuren. De kans is groot dat heel wat landen ‘neen’ gaan zeggen, waardoor we nog geen stap verder staan. Dat langzame proces is één van de redenen waarom de Italiaanse premier Mario Monti zo gefrustreerd raakt.

Gezien het alsmaar oplopend uitstel, is er misschien nog een derde scenario mogelijk wat de schuldencrisis betreft. In dat scenario blijft Europa de problemen nog jarenlang voor zich uit schuiven. De kans is echter groot dat de Europese werking in dat geval verlamd zal worden, met alle gevolgen van dien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content