Euronext Brussels tevreden over eerste halfjaar, maar topman hekelt speculatietaks

© belga

Euronext Brussels is tevreden over de cijfers voor het eerste halfjaar 2015, maar topman Vincent Van Dessel herhaalt zijn kritiek op de geplande speculatietaks vanaf 2016.

Op heel Euronext Brussels was er tot en met augustus een gemiddeld dagelijks handelsvolume van 522 miljoen euro, of bijna evenveel dan in heel 2008 en een pak meer dan de 360 miljoen euro gemiddeld in heel 2014. Dat stemt overeen met gemiddeld bijna 75.000 transacties per dag, een cijfer ver boven wat er in Brussel ooit opgetekend werd. over het volledig jaar 2014 ging het om meer dan 57.000 transacties.

De marktkapitalisatie kwam eind augustus uit op een recordhoogte van 340 miljard euro. Van januari tot en met juni werd voor 1,74 miljard euro opgehaald of geplaatst met aandelen en 1,64 miljard euro bij de obligaties.

“De eerste helft van 2015 was heel intens, een van de beste semesters die de zakenbankiers gekend hebben sinds de crisis”, aldus Alain Baetens, verantwoordelijke listings bij Euronext Brussels.

Speculatietaks

Topman Vincent Van Dessel herhaalt dinsdag zijn kritiek op de speculatietaks – een heffing op meerwaarden bij de verkoop van aandelen binnen de zes maanden na aankoop – die de federale regering vanaf 2016 invoert.

De taks moet volgend jaar de begroting 28 miljoen euro opleveren. Dat is heel weinig, in verhouding met het gevreesde grote effect voor de kleine bedrijven, klonk het. De maatregel is administratief te zwaar en zal daarom de kleine belegger verjagen en vooral de kleine bedrijven treffen, aldus Van Dessel.

“Dit leidt tot niets, tot vernietiging. Men straft de ondernemer en belegger zonder dat er iets in de plaats wordt gesteld.”

Van Dessel vraagt een uitzondering voor de aandelen van kleine bedrijven. De beurstopman brak een lans voor de geviseerde traders. “Zij zijn de olie van de machine”, klonk het. Kopen en verkopen op de korte termijn levert liquiditeit en is volgens Van Dessel geen speculatie. “Een speculant is iemand die leent om vervolgens te beleggen op de lange termijn”, waarmee de beursman verwees naar de Chinese beursmalaise. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content