Euro zakt steeds dieper weg, koers deze maand al met 6% gedaald

Op de valutamarkten zakt de koers van de euro dag na dag verder weg, niets of niemand lijkt de teleurgang van de Europese eenheidsmunt te kunnen stuiten. Technisch werd onder het niveau van 1,26 dollar een nieuw verkoopsignaal gegeven, zodat de koersval kan worden verdergezet.

Het eerste koersdoel ligt nu op 1,19 dollar, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat de koersval rond dat niveau tot stilstand kan worden gebracht.

Sommige analisten zien de koers van de euro terugvallen tot pariteit met de dollar, of zelfs nog dieper. Gezien de huidige overkochte situatie is een technisch herstel in de koers van de euro niet onwaarschijnlijk.

Bedrag voor de redding van Spanje kan oplopen tot 350 miljard euro

De spread tussen Duitse en Spaanse staatsobligaties is vandaag opgelopen tot 539 basispunten, wat het hoogste niveau is sinds de oprichting van de eurozone.

David Mackie, chief European economist bij JPMorgan Chase & Co. in Londen, is van mening dat het stilaan onvermijdbaar wordt dat Spanje om externe hulp gaat vragen.

Om de financiering van de Spaanse overheid tot eind 2014 te garanderen, zou een bedrag van 350 miljard euro noodzakelijk zijn.

De raming is afkomstig van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. Daarbij zou ook geld worden gebruikt voor de redding van de bankensector.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content