Euro krijgt opnieuw klappen

De Europese beurzen zijn vandaag hoger gesloten, met stevige winsten voor de belangrijkste indices. De Euro Stoxx 50 sloot zowat anderhalf procent boven het niveau van afgelopen vrijdag, de BEL 20 moest het met iets minder stellen. Op de valutamarkten ging de euro weer een trapje lager staan, voor één euro moest nog iets meer dan 1,3350 dollar betaald worden.

De ECB blijft intussen volgens professor Stefan Duchateau op haast aandoenlijke wijze haar best doen om de economie op basis van monetaire maatregelen van de nodige zuurstof te voorzien. Op rentevlak zijn haar wapens intussen bijna uitgeput.

De doelstelling van het extreem lage renteniveau is eenduidig: door de beleidsrente op een zeer laag peil te dwingen wordt er enerzijds voldoende liquiditeit in het bancaire systeem voorzien, terwijl de rabiaat lage interbancaire tarieven de banken ervan moeten weerhouden om de gecreëerde liquide middelen op mekaars balansen te herplaatsen.

Hierdoor zouden kredieten aan de industrie en de KMO-sector aan aantrekkelijkheid moeten winnen. Zouden moeten … Meer nieuws van Stefan Duchateau op http://blog.argenta.be/author/duste/.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content