Euro kan in brede band rond 1,30 euro fluctueren
Het Belgisch-Duitse renteverschil is intussen gestabiliseerd rond 1% en wijzigt in mindere mate dan de Italiaanse of Spaanse spread. Er zijn volgens professor Stefan Duchateau momenteel weinig indicaties dat er een grondige wijziging zou optreden in deze situatie.
De dollar/EUR-verhouding blijft in grote lijnen bepaald door de lange termijnrenteverschillen op Duitse en Amerikaanse overheidsobligaties.
Deviaties hiervan zijn slechts tijdelijk maar kunnen vrij groot zijn. De huidige renteverschillen suggereren een $/€ -koers in een brede band rond 1,30 $/€.
Aandelen blijven relatief goedkoop
De aandelenbeurzen noteren volgens professor Stefan Duchateau nog steeds tegen historisch lage koers/winst-verhoudingen. Deze lage noteringen reflecteren nog steeds een hoge risico-aversie, bescheiden groeivooruitzichten en een vrees voor systeemrisico, bijvoorbeeld door een ontaarding van de eurocrisis.
Toch kunnen deze populaire argumenten deze extreem lage waarderingsniveau niet volledig verklaren. Een belangrijke oorzaak moet worden gezocht in het ontbreken van een aantal belangrijke spelers op de aandelenmarkten : de broker-dealers van weleer ( zoals bijvoorbeeld Merrill Lynch ) die met zware financiële hefbomen inwerkten op de aandelenmarkten, de pensioenfondsen ( die tegen zware tekorten aankijken ), de banken ( die moeten desinvesteren ) en de verzekeraars ( die onder Solvency II een zware kapitaallast opgelegd krijgen bij het aanhouden van aandelen ) ontbreken nadrukkelijk op het appel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier