Euro heeft het tot dusver nog relatief goed gedaan

De euro blijft het moeilijk hebben op momenten van “risk off”. Of met andere woorden: wanneer meer risicovolle activa zoals aandelen en grondstoffen naar beneden gaan heeft ook de euro het moeilijk. Tot voor een paar weken was Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis eerder verwonderd dat de euro het nog relatief goed deed.

Toegegeven, de eenheidsmunt ging wel achteruit maar was toch nog in bijzonder goede doen voor een munt die volgens een aantal marktpartijen een paar weken later mogelijk niet meer zou bestaan.

De reden daarvoor was dat een mogelijk uiteenvallen van de unie waarschijnlijk zou inhouden dat een aantal zwakkere landen het toneel zouden verlaten en er een sterker euroblok zou overblijven met eenmunt bijna even sterk als de Deutschmark. Maar de afgelopen weken is die logica een beetje veranderd.

Zwakkere euro kan de export stimuleren

Duitsland heeft wat toegevingen gedaan en het ziet er voorlopig naar uit dat er een breuk komt. Dus de zwakkere landen blijven in de zone, er wordt meer liquiditeit geinjecteerd en dat op zich maakt de munt zwakker.

Dit maakt dat we momenteel “risk on” momenten in de markt zien waar de euro niet echt garen mee kan spinnen. Een zwakkere euro zou dan wel weer de export van de zone ten goede kunnen komen.

En laten we eerlijk zijn. De euro is vandaag nog een stuk sterker dan bij de inceptie. Dus alles is relatief, aldus Gijsels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content