Euro dreigt ingewikkeld stelsel van wisselkoersverhoudingen te worden

Recente peilingen geven aan dat de Griekse populistische partij Syriza, die tegen bezuinigingen is, bij nieuwe verkiezingen de grootste kan worden.

Officieel wil Syriza niet uit de euro stappen, maar waarschijnlijk zou het terugdraaien van bezuinigingen betekenen dat de tekorten verder oplopen en de EU en het IMF niet langer financieel hulp willen bieden aan Griekenland.

Myles Bradshaw van PIMCO denkt dat een dergelijke regering op geldtekort zou reageren met het uitgeven van een parallelle munt, waarmee in feite het exitproces uit de euro zou beginnen.

Als Griekenland eruit stapt, verandert de euro van een ondubbelzinnige gemeenschappelijke munt volgens Bradshaw in een ingewikkeld stelsel van vaste wisselkoersverhoudingen.

Nationalisatie van Bankia in Spanje komt te laat en is onvoldoende ingrijpend

In Spanje is de nationalisatie van de holding van Bankia weliswaar een positieve stap, maar hij komt te laat en is onvoldoende ingrijpend.

Bradshaw ziet liever een meer holistische aanpak, bestaande uit een geloofwaardige stresstest voor banken door een onafhankelijke derde, herkapitalisering van alle banken op grond van deze stresstest, en een goed gestructureerde ‘bad bank’ waarin slechte leningen worden samengebracht, zodat banken hun kapitaal weer kunnen inzetten in de reële economie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content