Euro blijft zich opvallend sterk houden

Blijkbaar vinden investeerders de problemen in Italië van veel minder belang dan die in de Verenigde Staten waar de rituele dans begonnen is of de overheid nog aan haar verplichtingen kan voldoen.

Die conclusie kunnen we volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer trekken als we kijken naar koersontwikkeling van de dollar.

Want de koers van de dollar daalde ten opzichte van de euro. De laatste munt verloor op haar beurt weer ten opzichte van de Japanse yen en de Zwitserse frank.

Kortom het klassieke “Risk-off” verhaal. Dat zien we ook terug in de daling van de risicovolle munten als Braziliaanse real (-2,1%) Zuid-Afrikaanse rand (-2,0%) Australische dollar (-1,0%) en Noorse kroon (-1,3%).

Ook hieruit zou men kunnen veronderstellen dat de problemen rondom Italië van tijdelijke aard zijn anders waren deze munten ten opzichte van de euro gestegen.

Het Britse pond was ook een munt die gevraagd is. Dat overigens al de afgelopen weken. De kracht van het pond komt vooral omdat de nieuwe centrale bank president duidelijk taal spreekt.

De Canadees Mark Carney stelde afgelopen week duidelijk dat hij geen voorstander is van verder monetaire verruiming.

Oftewel de Bank of England dit het systeem van opkopen van obligaties als eerste is gaan toepassen geeft nu ook duidelijk aan dat er een einde aan komt. En gezien de cijfers heeft het geholpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content