Euro blijft kwetsbaar voor een verdere escalatie van de crisis

Op de financiële markten is de vlucht naar veiligheid opnieuw een ‘hot item’. Die vlucht naar veiligheid wordt gestimuleerd door Amerikaanse macro-economische cijfers van gemengde kwaliteit, gekoppeld aan hernieuwde bezorgdheid over de Europese schuldencrisis.

Philippe Gijsels van BNP Paribas merkt op dat het oplopen van de spreads in de Eurozone en een scherpe daling van de aandelenkoersen – op de eerste plaats die van financials – de beleggers hebben herinnerd aan de kwetsbaarheid van de markten voor de onderliggende problemen.

Een en ander brengt met zich mee dat het opwaarts potentieel voor Duitse obligatierendementen tot een minimum is beperkt. Wanneer het crisisvuur nog harder gaat branden, kunnen de spreads tussen ‘veilige’ en ‘onveilige’ staatsobligaties opnieuw gaan toenemen.

Kan Zwitserse frank in toom worden gehouden?

Hoe dan ook blijft de euro kwetsbaar voor een verdere escalatie van de crisis. Ondanks de sell-off in Amerikaanse aandelen en de lagere obligatierendementen in de Verenigde Staten is de verhouding euro-dollar relatief stabiel gebleven. Wanneer de druk toeneemt, kan de koers van de euro verder gaan dalen.

Ook Zwitsersland wordt opnieuw betrokken partij, met de vraag of de Zwitserse frank in toom kan worden gehouden. De Zwitserse centrale bank zal volgens agressief de kaap van 1,20 blijven verdedigen, kwestie van de exportpositie van de Zwitserse bedrijven niet in gevaar te brengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content