Euro beleeft moeilijke tijden tegen de achtergrond van golf bezuinigingen

Afgelopen week stond de koers van de euro opnieuw onder druk, waarbij de kaap van 1,30 dollar naar beneden werd doorbroken. De kans lijkt eerder klein dat de Europese eenheidsmunt op korte termijn een come-back zal kunnen realiseren, want de Europese schuldencrisis blijft de krantekoppen beheersen. Die come-back lijkt alleen mogelijk wanneer de Europese begrotingscrisis opnieuw naar de achtergrond verdwijnt.

De euro beleeft moeilijke tijden nu kiezers in verschillende landen het huidige pad van bezuinigingen ter discussie stellen. Het zou naïef zijn om te denken dat je fiscale consolidatie zomaar kunt vervangen door reflatie over het hele continent, schrijft de bank.

Zoals je economische groei nodig hebt voor effectieve fiscale aanpassingen, zo heb je ook duurzame overheidsfinanciën nodig voor economische groei.

Structurele hervormingen kunnen een groot verschil maken in de periferie van de eurozone

Volgens Goldman Sachs kunnen structurele hervormingen een groot verschil maken in de kosten van de aanpassingen in de periferie van de eurozone.

De bank geeft ook commentaar op de mogelijkheden van de perifere eurolanden om zich aan te passen op basis van hun huidige structuur, en merkt op dat het voordelig zou zijn als het hervormingsproces in de kernlanden en in de periferie meer symmetrisch verloopt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content