Euforie op Europese beurzen om niet-Europese redenen

Euforie op de Europese markten. En de redenen zijn volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer een uitstel om politieke redenen in de Verenigde Staten en de groeicijfers uit China. Geen “Europese” reden derhalve.

Het goede nieuws voor beleggers in aandelen overstroomde de markten. De Griekse beurs die met 4,7% steeg en de Spaanse met bijna 4%. De DAX kwam op het hoogste niveau aller tijden. Daarmee aangevend dat beleggen in aandelen wel duidelijk loont op de langere termijn.

Nu moet daarbij natuurlijk worden aangetekend dat de DAX30 een zogenoemde herbeleggingsindex is. De ontvangen dividenden worden derhalve meegenomen in de index.

Dat is bij de Amsterdamse AEX niet het geval vandaar dat deze index nog 45% af staat van haar hoogste stand aller tijden, nu inmiddels 13 jaar geleden.

Over wanneer de AEX index ook op een historisch hoogste niveau komt te staan durven analisten nauwelijks uitspraken te doen. Dat is wat anders over het moment dat de index door de 400 zal gaan. Het merendeel stelt dat het dit jaar zal zijn.

Niet echt een wereldschokkende uitspraak want vanaf het huidige niveau van 385,73 is het nog maar 3,7% tot die mijlpaal. En daar mogen we dan rond de 10 weken over doen. En gezien de stijging afgelopen week van 2,56% is het niet een groot probleem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content