Ergste voor de banken moet nog komen

De maand januari is nog niet halverwege of de stroom slecht nieuws bij de banken is weer op gang gekomen. Het ziet er naar uit dat 2009 eens te meer een rampjaar gaat worden voor de banken.

In de Verenigde Staten worden steeds meer vraagtekens gesteld bij de toekomst van Citigroup. Anderzijds neemt ook de bezorgdheid toe over het lot van Bank of America en voor enkele andere grote Amerikaanse banken.

In Europa zijn gisteren onder andere Deutsche Bank en HSBC opnieuw op een negatieve manier in het nieuws gekomen. In het geval van UBS zou er eveneens opnieuw slecht nieuws in de pijplijn zitten.

Christopher Mustascio, managing director bij Stifel Nicolaus, is van mening dat overheidsingrijpen heel wat banken van de ondergang zal redden, maar dat er niettemin toch een aantal banken failliet zal gaan.

In 2008 gingen er in de Verenigde Staten 40 banken failliet, maar dit jaar zouden er dat volgens Mustascio wel eens enkele honderden kunnen zijn. 2009 wordt erger dan 2008 omdat de crisis zich zal uitbreiden van de subprime mortgages naar de reële economie.

Heel wat bedrijven dreigen over kop te gaan, met alle gevolgen van dien voor de banken die kredieten aan die bedrijven hadden toegestaan.

Mustascio en andere analisten zijn van mening dat de overheden – en dan op de eerste plaats in de Verenigde Staten – zo snel mogelijk het probleem van de slechte kredieten moeten oplossen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content