Enkel slabakkende arbeidsmarkt zal arm FED omwringen

Saxo Bank onderstreept dat enkel een zwakke economie, met een slabakkende arbeidsmarkt in het bijzonder, de arm van de FED zal doen omwringen: in plaats van zijn actieve aankoopbeleid te verminderen, zal het in tegendeel volgend jaar moeten verhogen.

Dit beleid van “extend and pretend” (of struisvogelpolitiek) die de markt actueel anticipeert, zal de waardering van activa op nieuwe hoogtepunten brengen, of dat is toch waar de markt op hoopt.

Maar op iets langere termijn, waarschijnlijk ergens begin 2014, zal de cyclus van de kwantitatieve versoepeling – of op zijn minst het antwoord van de markt erop – beginnen te sputteren.

Dit, omdat het beleid van de Fed aan geloofwaardigheid dreigt in te boeten. Uiteindelijk zijn alle historische beleidswijzigingen tot stand gekomen als antwoord op een indrukwekkende daling van de beurzen of wanneer de werkloosheidsgraad zo hoog opliep, dat deze niet langer te ontkennen viel.

Met andere woorden, de kwantitatieve versoepeling als beleidstool is enkel in gevaar wanneer de markten in hun geheel het eerder afkeuren als bejubelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content