Energiecoöperatie Zuidtrant investeert in zonnedaken en warmtenetten: hoe werkt het?

Zuidtrant
Zuidtrant © /
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

Zuidtrant is een energiecoöperatie die hoofdzakelijk investeert in zonnedaken op overheidsgebouwen. “Met deze boodschap gaan we naar bedrijven: als je je centen nodig hebt voor andere zaken, kunnen wij je helpen met verduurzamen en goedkopere energie.”

Zuidtrant is ontstaan uit een groep vrijwilligers die repaircafés organiseerde in de zuidrand van Antwerpen. “We vonden dat we ook iets moesten doen rond energie”, vertelt Sophie Loots. De uitbouw van een energiecoöperatie is een uitdaging gebleken. “Wij waren niet thuis in de bedrijfswereld. We hebben moeten leren hoe die werkt. Het blijft een evenwicht zoeken tussen idealisme, dat we zeker niet kwijt willen, en de economische realiteit, omdat investeerders zoeken naar rendement.”

Wat doet u en op welke manier hebt u daarmee impact?

SOPHIE LOOTS. “We investeren vooral in grote zonnedaken op overheidsgebouwen. Zo proberen we de overheid te helpen met haar verplichtingen in hernieuwbare energie. Door ons moet ze niet zelf investeren, maar krijgt ze wel goedkopere energie. De middelen die zo vrijkomen in de begroting, kan ze gebruiken voor andere dingen.

“Nu gaan we stilaan ook naar bedrijven met dezelfde boodschap: als je je centen nodig hebt voor andere zaken, kunnen wij je helpen met verduurzamen en goedkopere energie. Daarnaast hebben we warmteprojecten. In Mortsel gebruiken we de restwarmte van de fabriek van Afga-Gevaert om woningen en vier bedrijven te verwarmen.”

Hoe meet u die impact?

LOOTS. “Op onze website vind je hoeveel operationele zonnedaken we hebben (27), onze jaarlijkse energieproductie (1656 MWh), het aantal gezinnen dat we van energie voorzien (382) en de CO2-uitstoot die we besparen (272 ton/jaar). Voor onze warmteprojecten vind je een gelijkaardig overzicht.”

Hoeveel impact hebt u al gehad?

LOOTS. “We zijn gestart in 2016, enkel met vrijwilligers. Nu tellen we acht werknemers. We hebben nog niet berekend hoeveel impact we in die tijd hebben gehad.”

Hoe kunnen beleggers investeren? Tegen welk rendement en wat zijn de risico’s?

LOOTS. “Een aandeel kost 100 euro. We hebben voor zo’n lage prijs gekozen om de drempel heel laag te houden. Voor 2023 is het dividend nog niet bekend, maar de voorbije jaren lag dat tussen 2 en 3 procent. Onze warmteprojecten zitten in een aparte coöperatie Zuidtrant-W, omdat de wetgeving rond elektriciteit en warmte anders in elkaar zit. Daar willen we voor het eerst een dividend betalen.

“Anders dan een beursgenoteerd aandeel stijgen of dalen onze aandelen niet. Als je wilt uitstappen, krijg je je initiële inleg terug. Het belangrijkste risico is dat het een jaar wat minder gaat en het dividend daalt of wegvalt. Het grootste risico is dat we het niet goed doen en failliet gaan. Maar onze aandeelhouders investeren rechtstreeks in de installaties. Zij zijn de eigenaars van onze activa als alles verkocht moet worden.”

Waar dient het opgehaalde geld voor?

LOOTS. “Belangrijk voor ons is het klimaat. We willen zo snel mogelijk af van fossiele energie. Een ander punt is dat investeringen lokaal zijn en blijven. Nog belangrijk is dat het voordelig moet zijn voor klanten en investeerders. Op dit moment lopen enkele projecten in Mortsel. Ook Defensie vergroent en rekent daarvoor op burgercoöperaties. Wij mogen de kazerne in Brasschaat doen.”

De auteur is medeoprichter van Duurzaam Beleggen Academy

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content