Emerging markets hebben met groeikrampen af te rekenen

Het blijft druk op de economische agenda, met de regelmaat van een klok loopt er nieuws binnen. Vanmorgen was er bijvoorbeeld het bericht dat het IMF verwacht dat de groei van de Indische economie zal terugvallen tot het laagste niveau voor de afgelopen tien jaar. Het verhaal van de groeimarkten is er dus eentje van vallen en opstaan. Maar er was ook nog ander nieuws.

Italië was woensdag succesvol in de uitgifte van in totaal Eur11 mrd aan staatsleningen met een looptijd van drie maanden tot één jaar. De rente lag een stuk hoger dan de laatste uitgifte in september.

Veilige havens als Duitsland en de VS hebben volgens Theodoor Gilissen Bankiers door de grote vraag naar hun respectievelijk 5- en 10-jaarsleningen aantrekkelijke financieringskosten voor de komende jaren.

Het Beige Book, dat de economische ontwikkelingen in de VS weergeeft, gaf een iets zwakker beeld. In plaats van een gematigd groeitempo wordt nu gesproken over ‘bescheiden’. Wel verbeteren de huizen- en automarkten.

Teleurstellend

Teleurstellend waren volgens Theodoor Gilissen Bankiers de uitkomsten van de bijeenkomst van de Europese ministers van financiën op de Ecofin.

Over een bankenunie is nog geen overeenstemming, waardoor Europees toezicht vanaf begin 2013 minder waarschijnlijk wordt. Wel steunen elf landen de invoering van een belasting op financiële transacties.

Andere belangrijke geopolitieke ontwikkelingen zijn die tussen China en Japan en tussen Turkije en Syrië.

China is in verband met het conflict over de eilanden niet aanwezig op de IMF-bijeenkomst in Japan. De Japanse minister-president waarschuwt voor een economische afzwakking als gevolg van dit conflict, ook al omdat Japanse producten in China steeds meer worden vermeden.

Ook in andere opkomende markten vallen volgens Theodoor Gilissen Bankiers de economische ontwikkelingen tegen. Doordat de inflatie is afgenomen en de centrale banken nog ruimte hebben tot monetaire acties zijn vandaag de rentetarieven in Brazilië en Korea verlaagd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content