EMC ondersteunt eigen koers door inkoop aandelen

EMC start met het uitkeren van dividend en gaat meer eigen aandelen inkopen. Het bedrijf wil een kwartaaldividend USD 0,10 uitkeren, wat bij de huidige koers neerkomt op een dividendrendement van 1,6%.

Het aandeleninkoopprogramma wordt verhoogd van USD 1 miljard naar USD 6 miljard. Het programma loopt tot en met 2015. Het management verwacht dit jaar al ter waarde van USD 3 miljard aan eigen aandelen ingekocht te hebben.

Door de beslissing van EMC om meer geld terug te geven aan aandeelhouders, is de onzekerheid over de kapitaalinzet afgenomen.

Dit was het belangrijkste punt van zorg bij EMC. De schatting van ABN Amro voor de fair value van USD 26 en het houden-advies laat de bank ongewijzigd.

Wel is het vertrouwen toegenomen dat het management in deze volwassen geworden markt een gedisciplineerde acquisitiestrategie zal hanteren.

Bij een gelijkblijvend aantal aandelen zou de dividenduitkering jaarlijks USD 880 miljoen aan kasgeld kosten.

Doordat EMC aandelen gaat terugkopen is het echter waarschijnlijker dat er komend jaar USD 30 miljoen tot USD 40 miljoen minder zal worden uitgegeven dan voornoemd bedrag.

EMC verwacht dit jaar inclusief VMware (beursgenoteerde dochteronderneming) een vrije kasstroom van USD 5,5 miljard te genereren en USD 4 miljard zonder VMware.

De helft van die USD 4 miljard wordt naar verwachting behaald in de VS. EMC heeft dus genoeg ruimte om het jaarlijkse dividend uit te keren en daarnaast nog kleinere, strategische overnames te doen, zonder daarvoor zijn reserves te hoeven aanspreken.

Dit jaar zal USD 3 miljard uit de kasstroom opgaan aan het aandeleninkoopprogramma.

Hoewel EMC vorig jaar nog positief verraste met USD 11,4 miljard in cash, wordt slechts USD 4 miljard daarvan aangehouden in de VS.

Alleen dat laatste bedrag is dus gemakkelijk op te nemen, zonder dat daarover invoerbelasting moet worden betaald of geld moet worden vrijgemaakt bij VMware.

Dit jaar moet het bedrijf een schuld van USD 1,7 miljard aflossen. Daarnaast heeft het management nog USD 1 tot USD 1,5 miljard kasgeld nodig om het bedrijf te runnen.

ABN Amro denkt dat met de bij elkaar opgeteld USD 4,7 miljard aan uitstroom het kasniveau net iets onder het door het management gewenste niveau zal uitkomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content