Elia laat zich niet onbetuigd

Heel wat perslui woonden op dinsdag 26 augustus de persconferentie van Elia bij in het Nationaal Controlecentrum in Schaarbeek.

Op het programma: een stand van zaken van het risico op elektriciteitsschaarste deze winter, de rol van Elia en de mogelijke maatregelen op korte en lange termijn.

De laatste weken zijn er talrijke artikels in de pers verschenen, kwamen ook heel wat vragen en mogelijke oplossingen (soms irrealistische) aan bod.

Vandaar dat Elia de problematiek en de gevolgen alsook mogelijke oplossingen gedetailleerd moest toelichten. Ook de rol van elke speler op het vlak van de bevoorradingszekerheid moest worden verduidelijkt.

Tijdens de conferentie hebben Jacques Vandermeiren en Frank Vandenberghe aan de journalisten vooral de verschillende maatregelen voorgesteld die Elia voor deze winter al genomen heeft.

Zij hebben o.m. de strategische reserves vermeld (met – als de strategische reserves worden geactiveerd – een onevenwichtstarief van 4500€/MWh om de evenwichtsverantwoordelijken ertoe aan te zetten om alle middelen aan te wenden om hun portefeuille in evenwicht te houden).

Zij hebben ook uitdrukkelijk gezegd dat het afschakelplan pas als laatste oplossing zal worden geactiveerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content