Eerste Amerikaanse grootbanken komen vandaag met cijfers

Vandaag is een belangrijke dag op Wall Street, want twee van de grootste Amerikaanse banken komen verslag uitbrengen over de gang van zaken in het derde kwartaal. Het betreft JP Morgan Chase en Wells Fargo, waar zich volgende maandag nog Citigroup bij voegt.

Wat JP Morgan Chase ligt de consensusverwachting voor het derde kwartaal op een winst per aandeel van 1,21 dollar, tegenover 1,02 dollar tijdens dezelfde periode vorig jaar. Ook voor het vierde kwartaal wordt een hogere winst verwacht: 1,15 dollar tegenover 0,90 dollar.

Ook naar de cijfers van Wells Fargo wordt met bijzondere aandacht uitgekeken. De consensusverwachting bij de analisten ligt voor het voorbije kwartaal op een winst per aandeel van 0,87 dollar, tegenover 0,72 dollar vorig jaar.

Introductie CACs is een positief gegeven

Begin volgend jaar worden zogeheten collective action clauses (CACs) verplicht voor staatsobligaties die Europese landen uitgeven onder Brits recht.

CACs bieden volgens Ben Emons van PIMCO de mogelijkheid om als overgrote meerderheid van obligatiehouders akkoord te gaan met veranderingen in de betalingsverplichtingen. Deze vorm werd populair na het bankroet van Argentinië in 2001, en raakten vooral in trek na de financiële crisis van 2008.

Per saldo is de introductie van CACs in Europese staatsobligatiemarkten positief voor beleggers, maar ervaringen in opkomende markten en met Griekenland leren dat er geen sluiproutes zijn. Beleggers moeten evengoed selectief blijven en bottom-up-analyse toepassen om kredietrisico’s in te schatten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content