Een nieuwe stunt van Mario Draghi

© belga

De ECB verrast volgens Geert Van Herck van Leleux vriend en vijand met een nieuwe renteverlaging. Gisteren verlaagde de ECB de officiële kortetermijnrente met 25 basispunten tot 0.25%.

Wederom een verrassing van ECB-voorzitter Mario Draghi. Want hoewel vele economisten “iets” leken te verwachten, was de consensus dat het niet voor onmiddellijk zou zijn.

De reden voor de renteverlaging is de lage inflatie in de eurozone. De jaar-op-jaarstijging van de index der consumptiegoederen in de eurozone is tot 0,7% gedaald.

Een zeer laag peil en de vrees voor deflatie is hierdoor sterk toegenomen. Om te vermijden dat de eurozone in een deflatoire crisis valt, besloot de ECB dan ook liever te vroeg dan te laat in te grijpen.

Natuurlijk kan men zich de vraag stellen wat het nut van deze renteverlaging is. Immers, het geld is al een ganse tijd spotgoedkoop (niet enkel in de eurozone, maar ook in de VSA, Japan, het VK en tal van andere landen) maar dit lijkt

zich niet onmiddellijk in een hogere geldvraag te vertalen.

De renteverlaging levert op dit ogenblik al één duidelijke winnaar op en dat is de Amerikaanse dollar (die nog steeds koopwaardig blijft).

Wat betreft de beurzen is het al een tijdje duidelijk dat deze liquiditeitsgedreven zijn.

De trend is dus stijgend wat ons doet uitkijken naar niveaus die niet neerwaarts doorbroken mogen worden om de stijgende trend niet in gevaar te brengen. Van Herck blijft nog steeds bij zijn houdenadvies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content