Eén druppel meer kan de Spaanse emmer doen overlopen

Op korte termijn kan de situatie rond de Europese schuldencrisis volgens professor Stefan Duchateau financieel worden gestabiliseerd. Hiervoor zijn voldoende middelen en instrumenten beschikbaar.

Op middellange ( laat staan, lange ) termijn zal dit echter onmogelijk volstaan om de positie van Spanje ( en Portugal ) in de muntunie te verantwoorden. Het is immers al te simplistisch om te verwijzen naar de relatief lange looptijd van de Spaanse overheidsschuld waardoor liquiditeitsproblemen zoals in Griekenland minder waarschijnlijk zijn.

Kordaat optreden en zware besparingen zijn noodzakelijk

De hogere tarieven waaraan Spanje momenteel moet ontlenen beïnvloeden de gemiddelde rentevoet inderdaad (nog) niet fundamenteel. Maar voor een economie die worstelt met een gigantisch begrotingstekort en een werkloosheidspercentage van 24%, kan iedere druppel méér echter de emmer doen overlopen.

Vandaar dat kordaat optreden en zware besparingen aangewezen zijn. Maar deze drukken de economie verder in recessie en verergeren zo mogelijk nog het probleem. Op middellange termijn bieden deze besparingen op zich ook niet de oplossing die Europa nodig heeft om de voordurende aanvallen op de integriteit van haar muntzone definitief te ontzenuwen.

Gelet op de sterke sociale traditie in Spanje is het overigens niet evident om dit proces van verregaande besparingen vol te houden , zeker als het onmiddellijke resultaat zal uitblijven en de doelstellingen steeds minder duidelijk worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content