Danny Reweghs

‘Een actief beheer van de aandelenportefeuille zal nodig zijn om woelige beurstijden te doorstaan’

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

‘Het beursjaar 2018 is zo slecht geëindigd, dat het beursjaar 2019 mogelijk niet het hele jaar moeilijk zal verlopen.’ Dat zegt Danny Reweghs, Directeur strategie Inside Beleggen.

“Elk nadeel heb zijn voordeel”, zei een bekende voetballer ooit. Het beursjaar 2018 is zo slecht geëindigd, dat het beursjaar 2019 mogelijk niet het hele jaar moeilijk zal verlopen en en de derde stevige correctie sinds de start van de langdurige stierenmarkt op Wall Street in maart 2009 sneller voorbij zal zijn.

In het voorjaar van 2018 gingen we voor een Standard&Poor’s-500-index van 3000 punten tegen het einde van het jaar. Maar de index bleef aan het einde van het derde kwartaal steken op 2940 punten, om dan een uitermate zwak laatste kwartaal van 2018 te kennen.

Het ging zo snel dat velen te laat kwamen met de opbouw van een kaspositie en niet of nauwelijks konden ontsnappen aan de beursval van eind vorig jaar. Meer en meer vergt het beheer van de aandelenportefeuille een heel actief beheer.

Mikken op beter jaarbegin

Ook in 2019 zal een actief beheer van de aandelenportefeuille nodig zijn om woelige beurstijden te doorstaan. Al zijn we er door de bar slechte maand december minder zeker van dat 2019 een volledig zwak beursjaar wordt. We blijven er wel van overtuigd dat we de bodem van deze correctie nog niet hebben gezien en dat er bijvoorbeeld nog circa 10 procent van de S&P-500-index af kan, ten opzichte van het dieptepunt van eind december.

Een actief beheer van de aandelenportefeuille zal nodig zijn om woelige beurstijden te doorstaan.

Maar we denken niet dat dat meteen zal gebeuren. Het eerste kwartaal kan – met ups en downs – best nog meevallen. We zien dus ruimte voor een wat langere en bredere herstelbeweging dan we in de laatste maanden van 2018 beleefden. Aangezien we verwachten dat de beursbeer een pauze zal inlassen, zult u in de loop van de komende weken en maanden nog de kans krijgen desgewenst uw aandelenposities af te bouwen en uw kaspositie aan te vullen.

Resultatenseizoen

Intussen staat het resultatenseizoen voor de deur. De vraag zal nu zijn of er al voldoende slecht nieuws in de koersen verrekend zit. Niet alleen de cijfers, maar ook de verwachtingen zullen gewikt en gewogen worden. In het algemeen denken we dat de aandelenmarkten in het laatste kwartaal zo hard onderuitgegaan zijn, dat minder gunstige vooruitzichten toch al grotendeels in de koersen verwerkt zitten. We verwachten dus geen nieuwe mokerslagen voor de indexen als gevolg van de resultaten over het vierde kwartaal. Slechte of mindere dagen zullen er ongetwijfeld wel zijn. Tenslotte is dit meer 2017, toen alles peis en vree was op de beurzen.

De angst voor een groeivertraging en een periode van mindere bedrijfsresultaten zit er wel degelijk in.

Bedrijfsniveau zijn scherpe koersreacties – ook en vooral neerwaarts – nog steeds best mogelijk. Het is dan ook aan te raden een ‘persoonlijke agenda’ te maken met de data van publicatie van de (jaar)resultaten van de individuele ondernemingen in uw aandelenportefeuille. Zo bent u voorbereid om eventueel gepast te reageren op gepubliceerde cijfers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content