Economische situatie Spanje minder gunstig dan BBP-cijfers doen vermoeden

De aandelenmarkten en de rentes op overheidsobligaties eindigden afgelopen week lager door toenemende zorgen over het economische herstel na het beëindigen van fiscale stimulansen en nadat de Fed aankondigde dat de omvang van twee noodprogramma’s wordt verkleind.

Als je de krimp van het Spaanse BBP (-4,2%) vergelijkt met de krimp in de eurozone (-5%) en in het bijzonder Duitsland (-6,4%) lijkt het alsof de Spaanse economie helemaal niet zo hard is geraakt.

De economische omstandigheden in Spanje zijn echter veel minder rooskleurig dan de BBP-cijfers suggereren, zo merkt NIBC Markets Roundup op.

De Spaanse consumentenbestedingen daalden veel scherper dan in de eurozone als geheel, al kan dit geen grote verassing zijn, aangezien Spaanse huishoudens een van de hoogste schulden in de eurozone hebben, terwijl werkloosheid snel stijgt, huizenprijzen dalen en voorwaarden voor leningen worden aangescherpt.

Ook de continue daling van de huizenmarktactiviteit voorspelt weinig goeds voor ‘onzekere’ leningen van vastgoedgerelateerde sectoren.

Daarom zullen banken waarschijnlijk streng blijven bij het verstrekken van leningen, wat het aantrekken van Spaanse consumentenbestedingen voorkomt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content