Economische effecten pandemie vallen mee
In een Special Comment keek AXA Investment Managers onder de titel als titel “Risques de pandémie ?”, vooruit naar de gevolgen van de Mexicaanse griep. De belangrijkste conclusies zijn de volgende:
Momenteel blijft het alarmniveau van de WHO hoog, maar lijkt het risico op een pandemie gradueel te verminderen. De besmetting lijkt inderdaad beperkt te blijven en dit onder andere dankzij de snelle invoering van grenscontroles.
Dit alarm heeft wel toegelaten de voorzieningen op het vlak van gezondheidsveiligheid en de voorbereidingsgraad bij een eventuele crisis uit te testen.
Het goede nieuws is dat de bestaande maatregelen voorlopig geen zwakheden vertonen. Na de ‘verlamming’ van de Mexicaanse economie (sluiting van scholen, restaurants, stopzetting van openbare activiteiten), schat het Mexicaans Ministerie van Financiën de kosten van de epidemie op US$ 2,5 miljard, of 0.2 punt van het BIP.
Dit is totaal niet vergelijkbaar met het effect van eerdere pandemieën of de meest recente schattingen voor de Amerikaanse economie.
De effecten van een pandemie kunnen zowel op korte als op middellange termijn erg hoog oplopen. Op korte termijn verminderen ze de activiteit door een daling in productie en in vraag.
Wat nog negatiever is, op middellange termijn kan het effect op de bevolking desastreuze gevolgen aannemen op het vlak van mogelijke groei, en dit vooral voor reeds wankele economieën.
Tenslotte dient hieraan toegevoegd te worden dat een pandemie vandaag nog bovenop de bestaande moeilijke periode komt van een afgetekende recessie van de mondiale economie als gevolg van de financiële crisis. Ook al blijft de wereldeconomie ‘grieperig’, het risico op een pandemie lijkt gelukkig te verminderen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier