Economisch lichtpunt aan de horizon?

De koers van Vale do Rio Doce steeg gisteren met 5,20% op de beurs van Sao Paulo, waardoor de stijging over de afgelopen 14 dagen inmiddels is opgelopen tot 14%. Aanleiding is een verhoogde vraag naar ijzererts vanuit China, wat meteen ook verklaart waarom de Baltic Dry Index zo fors steeg. Is er sprake van een economisch lichtpunt?

Januario Hostin Jr., chef equity portfolio manager bij Leme Investimentos in het Braziliaanse Florianopolis, merkt op dat de vooruitzichten op de markt voor ijzererts verbeterd zijn in vergelijking met enkele maanden geleden.

Hostin wijt dat aan de grote stimuleringsmaatregelen die onder andere de Amerikaanse en Chinese overheden aankondigden. Deze gaan namelijk de vraag naar ijzererts stimuleren.

In januari is vooral China grote voorraden ijzererts gaan opslaan. Daardoor zijn zowel de spotprijs voor ijzererts als de Baltic Dry index fors gestegen. De Baltic Dry, de belangrijkste graadmeter voor bulkvervoer overzee, is deze maand alleen al met 31% gestegen.

Als grootste consument van ijzererts importeerde China in december 6,20% meer dan tijdens de maand voordien. De voorraden Chinees ijzererts bevinden zich echter nog steeds 22% onder het recordniveau van september.

Banco Santander denkt dat de nieuwe onderhandelingen over de ijzerertsprijzen wel eens verrassingen zouden kunnen opleveren. Januario Hostin verwacht anderzijds dat de prijzen minder sterk gaan dalen dan de analisten verwachten. Hij rekent voor dit jaar op een prijsdaling met 15% en gelooft dat de koers van Vale nog verder kan stijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content