Economie in VS houdt ondanks crisissfeer goed stand

Op basis van de futures mag een hogere opening voor de Amerikaanse beurzen worden. De futures geven aan dat de S&P 500 ongeveer een kwart procent hoger mag openen.

Uiteindelijk kan er tussen nu en de opening nog heel wat gebeuren, zodat voorzichtigheid geboden blijft. Feit blijft dat de economie in de VS ondanks de crisissfeer goed standhoudt.

Amerikaanse economie weer op goede weg?

In de eerste helft van 2011 vertoonde de Amerikaanse economie tekenen van zwakte, maar nu lijkt ze volgens Belfius Bank weer op de goede weg dankzij de industriesector in volle expansie, de grotere consumptie en de verbetering op de vastgoedmarkt.

Tussen januari en september 2011 was de werkloosheid op 9 % blijven hangen om in maart 2012 snel te zakken tot 8,2 %.

Bovendien gaat het twee en een half jaar na het officiële einde van de recessie weer beter met de drie domeinen die het zwaarst getroffen werden door de crisis, namelijk kredieten, vastgoed en werkgelegenheid.

Toch is het niet al goud wat blinkt voor de Amerikaanse economie. Zoals de gouverneur van de Amerikaanse Centrale Bank aangeeft, onderschatten de werkloosheidscijfers de aanhoudende zwakte van de arbeidsmarkt. Van de 8,3 miljoen banen die de recessie vernietigde, kwamen er nauwelijks de helft weer bij en dat ondanks de dalende activiteitsgraad (verhouding van de actieve bevolking (mensen die werk hebben of werk zoeken) en de bevolking die de leeftijd heeft om te werken).

Volgens de prognoses van het Bureau of Labor Statistics is in de jaren 2010 een gemiddelde groei van 3 % van het bbp nodig om de werkloosheid tegen 2020 op 5,2 % te krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content