Economie in de eurozone glijdt af naar een nieuwe recessie
Na een stagnatie in het eerste kwartaal van 2012, kromp het bbp van de eurozone, volgens een eerste raming, tussen april en juni met 0,2% op kwartaalbasis.
Het Duitse bbp groeide in het tweede kwartaal met 0,3% tegenover het eerste kwartaal. Het Franse bbp stagneerde voor het derde kwartaal op rij. Het Italiaanse bbp kromp met 0,7% en het Spaanse met 0,4%.
In Griekenland verschrompelde het bbp in het tweede kwartaal met 6,2% op jaarbasis, na een terugval met 6,5% in het eerste kwartaal van dit jaar en met 7,5% in het laatste kwartaal van 2011.
De particuliere consumptie draagt volgens Belfius een zware verantwoordelijkheid voor deze terugval. Zo daalden de detailhandelsverkopen in de eurozone tijdens het tweede kwartaal met 0,6% ten opzichte van het eerste kwartaal. De zwakke consumptie hangt samen met de snelle achteruitgang van het consumentenvertrouwen.
Consument bezorgd over evolutie conjunctuur en werkloosheid
De consument is erg bezorgd over de evolutie van de conjunctuur en van de werkloosheid. De statistieken geven hem volgens Belfius geen ongelijk.
Zo is het aantal werklozen in de eurozone tussen mei 2011 en juni 2012 elke maand gestegen. In juni waren er 17,801 miljoen werklozen in de eurozone, een stijging met 12,8% ten opzichte van een jaar geleden. Nog nooit was de werkloosheid zo hoog.
De werkloosheidsgraad stabiliseerde in juni op een recordhoge 11,2%. De koopkracht van de consumenten vermindert doordat
hun beschikbare inkomen uitgehold wordt door hogere belastingen en door het feit dat de lonen minder sterk stijgen dan de inflatie. En dat zet een bijkomende rem op de particuliere consumptie.
Ook het vertrouwen van de ondernemers gaat in dalende lijn. De industriële productie kromp in het tweede kwartaal met 0,5% tegenover de eerste drie maanden van het jaar. Hierdoor zakte de bezettingsgraad in juli tot 77,8%, het laagste niveau sinds oktober 2010.
Ondanks de mooie prestatie in juni, vertraagde de groei van de export (in lopende prijzen), in het tweede kwartaal tot 0,6% op kwartaalbasis (tegenover +3,7% in het eerste kwartaal). En op korte termijn is er geen beterschap op komst, aangezien de exportorders, de totale industriële orders en de bouworders sinds april sterk verminderd zijn.
Samen met de strengere kredietvoorwaarden van de banken en de onzekere toekomst, spoort dit de bedrijven niet aan om te investeren.
Door de terughoudendheid van de kredietnemers en de strengere kredietvoorwaarden van de banken, bleef de kredietverlening aan de bedrijven (-0,6% op jaarbasis) en aan de particulieren (+0,3% op jaarbasis) in juni verzwakken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier