Economen maken korte metten met economische prognoses probleemlanden EU

Van alle Europese landen in moeilijkheden is er alleen hoop voor Ierland, in Griekenland, Italië en Spanje gaat het economisch plaatje er steeds slechter uitzien.

De economische prognoses voor dit trio werden dan ook recent opnieuw naar beneden aangepast.

Wat bijvoorbeeld de Spaanse economie betreft: die zou dit jaar met 1,60% krimpen, voor volgend jaar wordt gerekend op een krimp met 1,10%.

Voordien werd uitgegaan van een krimp voor 2013 met slechts 0,70%. Een verdieping van de recessie betekent uiteraard ook dat het gat op de begroting verder gaat oplopen.

Voor Griekenland wordt de situatie nog veel dramatischer ingeschat. Het BBP van dit land zou dit jaar met 6,60% krimpen, volgend jaar wordt een krimp met 2% in het vooruitzicht gesteld. Eerdere prognoses hielden rekening met een terugval van respectievelijk 5,80% en 1,30%.

Dexia wil van zware erfenis uit het verleden af

Vorige week maakte Dexia de halfjaarcijfers bekend. We staan nog even stil bij wat de bank zelf te vertellen had.

Robert de Metz, voorzitter van de raad van bestuur van Dexia NV, gaf volgende toelichting op de cijfers: “Als nieuwe voorzitter

van de raad van bestuur wil ik benadrukken dat Dexia al het mogelijke heeft gedaan om de zware erfenis uit de periode voor 2008 zoveel mogelijk te doen afnemen. De verkopen van de voornaamste operationele entiteiten van de Groep waartoe in oktober 2011 is beslist, zijn nu ver gevorderd of afgerond. Dexia is zijn verbintenissen nagekomen. De communautaire instanties, waarmee de Belgische, Franse en Luxemburgse overheid onderhandelen, dienen zich nu zo snel mogelijk uit te

spreken over het ordentelijk ontmantelingsplan van de Groep. Ik zal mijn uiterste best doen om met Karel De Boeck een even toegewijde tandem te vormen als die tussen Jean-Luc Dehaene en Pierre Mariani”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content