Ilse De Witte

‘Echte paniek op de beurs hebben we nog niet gezien’

Ilse De Witte Redacteur bij Trends

“De Bel-20 ging tussen de piek en de bodem in 2018 meer dan 20 procent lager. De echte vrije val – en de paniek die daarmee gepaard gaat – hebben we nog niet gezien.” Dat vindt althans onze journalist Ilse De Witte.

Kent u de Dalton Terror? Het is een bekende attractie in het pretpark Walibi, waarvan de zitjes rond een paal van 77 meter zijn aangebracht. Het mechanisme tilt de passagiers hoog de lucht in. De bezoekers van het park worden poppetjes op de grond. Uw benen bengelen onbeholpen. Zonder vaste grond onder de voeten. U vraagt zich af: hoeveel hoger nog? En is dit nog niet hoog genoeg?

En dan stopt het. Het wachten duurt luttele seconden. U zet zich schrap en knijpt de billen samen in anticipatie. En net wanneer u denkt: wanneer gebeurt het nu? Dan begint de vrije val. Links van u gilt iemand de longen uit het lijf. Rechts van u slaat iemand bleek uit.

Echte paniek op de beurs hebben we nog niet gezien.

Die paar seconden daarboven in de lucht zijn de engste. U weet nog niet precies wat er gaat komen en vooral ook niet wanneer. De Bel-20 ging tussen de piek en de bodem in 2018 meer dan 20 procent lager. De echte vrije val – en de paniek die daarmee gepaard gaat – hebben we nog niet gezien. Misschien komt die ook wel niet in 2019. Misschien gaan we in horten en stoten naar beneden. Of misschien worden de beurzen nog een stukje hoger getrokken als een entente tussen de Verenigde Staten en China, of tussen de Verenigde Staten en Europa, de wereldhandel weer op sleeptouw neemt. Een veiligheidsgordel is voor dit beursritje in ieder geval geen overbodige luxe.

We schreven het al vaker in het verleden en we zullen het blijven herhalen: “We pretenderen niet dat we de toekomst kunnen voorspellen.” We gaan de komende weken wel op zoek naar parachutes, die een zachte landing mogelijk maken, zodra de vrije val op de beurzen is ingezet. We proberen ook de rendementsverwachtingen van beleggers naar beneden bij te stellen en geven onze gemiddelde verwachte jaarrendementen voor verschillende spaar- en beleggingsproducten.

We wensen u een behouden rit in 2019.

De komende weken verschijnt op Moneytalk.be het dossier Beleggen in 2019 met allerlei praktische tips en antwoorden op de grote beleggersvragen. De eerste artikels in de reeks kunt u alvast hier terugvinden.

Partner Content