ECB wil op eerste plaats de euro afremmen

© belga

In tegenstelling tot de algemene opinie was de renteverlaging door de ECB volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer niet bedoeld om de economie te stimuleren. Althans niet direct. Het is ook wat vreemd om te stellen dat een ondernemers eerder gaat investeren als de rente 0,25% is in plaats van 0,5%.

Nee, de renteverlaging had maar een doel. En dat is om de koers van de euro naar beneden te krijgen. Een hoge euro is desastreus voor de economie. In de afgelopen jaren was de koers van de euro niet zo’n probleem. Simpel geredeneerd was de lagere euro zelfs de redding van de eurozone.

Immers de lage koers als gevolg van de eurocrisis zorgde voor toename van met name de Duitse export. Dat zorgde daar voor groei. En met die groei was men ook beter in staat om de andere Europese landen te helpen en hiermee automatisch een eurocrisis helpen te voorkomen. Daar was overigens ook wel enig Duits belang bij.

Immers als de euro uit elkaar zou vallen dan zou de “nieuwe” Duitse mark wellicht een van de sterkste munten worden in de wereld en dat bevordert de exportindustrie niet.

Maar nu de eurocrisis de facto over is moet men ook de Duitse exporteurs te vriend houden en is alles erop gericht om de euro te laten dalen. Dat kan omdat de inflatie laag is.

Natuurlijk kan worden gesteld dat de Europese centrale bank wel heel snel reageert en niet bijvoorbeeld even afwacht tot december.

Maar we leven in het tijdperk van proactieve bankiers die alle de hen ter beschikking staande middelen gebruiken. Draghi is daar het voorbeeld van. Bovendien toont hij aan dat het bij hem niet alleen woorden zijn maar ook daden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content