ECB waarschuwt Duitsland om economie goed in de gaten te houden

Een paar teleurstellende Duitse economische cijfers (o.a. fabrieksorders, export en industriële productie) zijn voor het Duitse ECB-lid Asmussen aanleiding om te waarschuwen dat Duitsland weer de “zieke man van Europa” kan worden als er niet binnen vijf jaar maatregelen worden genomen.

Deze aanduiding verwijst volgens Theodoor Gilissen Bankiers naar de periode na de Duitse eenwording toen het land door strenge bezuinigingen, loon- sociale offers en arbeidsmarktaanpassingen een periode doormaakte met een zeer lage economische groei.

Asmussen vindt dat Merkel in moet grijpen en de regering de economie moet stimuleren. Dit zou kunnen betekenen dat de andere Europese landen toch meer tijd krijgen om de begroting op orde te krijgen.

Maar zijn de Duitse ontwikkelingen nu zo slecht? Duidelijk is volgens Theodoor Gilissen Bankiers dat de Duitse export te lijden heeft van de economische tegenwind in andere landen.

Duitsland is na China het grootste exportland en ook de Chinese export kwam eerder in 2012 niet ongeschonden door de periode van afzwakking.

Bovendien heeft ook de Duitse export al een lange periode van groei achter de rug. De Duitse fabrieksorders vielen sterker terug dan verwacht na een sterke groei een maand eerder.

De Duitse IFO-cijfers, die de activiteit onder ondernemingen meet, verrasten de laatste maand duidelijk aan de positieve kant.

Dat de lonen nu stijgen is mede een inhaalslag op de voorgaande jaren en ook een gevolg van de voor Duitsland eigenlijk te lage eurostand.

De roep om hogere lonen in Duitsland kwam dan ook uit de zwakkere landen ten einde meer Duitse import te creëren.

De sterke Duitse begroting en onderhandelingspositie heeft volgens Theodoor Gilissen Bankiers een verdere verslechtering van de Europese crisis voorkomen, terwijl de zwakkere landen orde op zaken moeten stellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content