ECB niet akkoord met steun aan Anglo Irish

Een tegenvaller voor Ierland: de ECB gaat niet akkoord gaat met het laatste voorstel om de steun aan de voormalige Anglo Irish Bank (nu IBRC) te herstructureren.

Op dit moment financiert IBRC zich volgens Theodoor Gilissen Bankiers via noodsteun van de Ierse centrale bank.

Naar verluidt zou in het voorstel de promissory note, waarmee de staat in ca 10 jaar de Eur 31 mrd aan liquiditeitssteun van de Ierse centrale bank aan IBRC terug moet betalen, vervangen worden door een lening van de Ierse centrale bank met een veel langere looptijd en een lagere rente.

Hierdoor zouden de jaarlijkse lasten voor Ierland een stuk lager uitkomen, omdat terugbetaling uitgesmeerd wordt over een veel langere looptijd.

De ECB gaat hier niet mee akkoord omdat dit teveel neigt naar monetaire financiering, oftewel het direct financieren van overheden door de centrale bank.

De Ierse centrale bank directeur Honohan zal nu bij de een van de volgende vergaderingen van het ECB-bestuur een alternatief plan naar voren schuiven. Eind maart staat de volgende betaling van Eur 3,1 mrd op de agenda en er is de Ierse regering veel aan gelegen voor die tijd tot een oplossing te komen.

De analisten van Theodoor Gilissen Bankiers gaan er van uit dat de Ierse staat en de Europese partners tot overeenstemming komen om de bankschuld voor het land te verlichten.

Een overeenkomst was een van de speerpunten van de regering en het uitblijven hiervan kan negatief doorwerken in het vertrouwen van zowel de bevolking als de financiële markten.

De risico-opslag voor de 2019 obligatie is de afgelopen dagen vrij stabiel rond 283 bps, nadat die vorige week maandag onder de 300 bps dook.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content