ECB kan nog altijd rente verlagen

Op haar laatste meeting gaf de Europese Centrale Bank geen directe hint over een toekomstige renteverlaging. Paul Mortimer-Lee, Global Head of Market Economics bij BNP Paribas, schoof uit de toespraak van ECB-president Mario Draghi vier kernpunten naar voren.

Op de eerste plaats heeft de ECB een paar obstakels weggenomen die een renteverlaging in de weg stonden wanneer de economie verder zou verzwakken. De centrale bank zei weinig over de economie, maar gaf wel toe dat er ‘onzekerheden’ waren.

Mario Draghi verklaarde dat er niet specifiek was gesproken over de monetaire politiek, zeker toch niet wat een toekomstige renteverlaging betreft. De ECB kan nog altijd haar basisrente gaan verlagen, zo onthouden we van de meeting van de centrale bank.

ECB is tevreden met LTRO

De ECB is tevreden met de afloop van het LTRO-programma, eigenlijk zelfs iets te tevreden over Paul Mortimer-Lee. Zeg nooit ‘nooit’, maar een derde fase in het LTRO-programma lijkt onwaarschijnlijk tenzij de economische omstandigheden sterk zouden verslechteren.

Wat betreft de besparingsplannen die verschillende landen uitvoeren, hield Draghi zich opvallend op de vlakte. In ieder geval zei hij niets over de klachten van sommige economen dat er eerder een politiek gericht op groei dan op besparingen moet worden gevoerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content