ECB kan alleen totale aanval inzetten met volledige Duitse steun

Hoe erg is de situatie in Spanje? Veel ernstiger dan we op het eerste gezicht zouden denken. De Spaanse staat beschikt over onvoldoende geld om steunprogramma’s voor Valencia, Catalonië en de andere autonome regio’s te lanceren. Het fonds dat de Spaanse regering heeft opgericht om de regio’s te ondersteunen volstaat niet.

Dat fonds bevat nu 18 miljard euro. De situatie is nochtans dringend, want een groot deel van de schulden van de regio’s moeten op het einde van dit jaar geherfinancierd worden.

Dat geld heeft Spanje niet ter zijn beschikking, terwijl Europa niet in staat is om Spanje volledig te ondersteunen wanneer zulks nodig zou zijn.

Drie keer de debt-to-GDP ratio van Italië

De debt-to-GDP ratio (verhouding schulden ten opzichte van het BBP) van Valencia alleen bedraagt 21%, wat driemaal meer is dan de debt-to-GDP ratio van Italië. De financiën van deze autonome regio zijn zodoende een complete puinhoop geworden, zonder veel hoop op beterschap.

Hoe kan Europa Spanje redden en bovendien een uitbreiding van de crisis naar andere landen voorkomen? Jon D. Markman, auteur van de Strategic Advantage Newsletter, ziet maar één oplossing.

De ECB kan alleen een totale aanval inzetten met volledige Duitse steun. Om die steun te verkrijgen, moet de situatie echter nog verergeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content