ECB heeft duidelijk gemaakt dat alleen monetair beleid onvoldoende is

De hoop op snelle interventie door de ECB op de obligatiemarkten was voorbarig, zo bleek gisteren bij de persconferentie van ECB president Mario Draghi. Er werden geen directe maatregelen aangekondigd. Wel zei Draghi dat de ECB in de komende weken verder zal gaan met het analyseren van maatregelen die ingezet kunnen worden.

Het opkopen van staatsobligaties zal volgens Theodoor Gilissen Bankiers alleen gebeuren wanneer een land steun heeft gevraagd bij het EFSF of ESM, met de bijbehorende strikte voorwaarden en internationaal toezicht. Zo wordt de druk hoog gehouden op de landen om door te gaan met hervormingen.

De opkopen zullen kortlopende obligaties betreffen, waarbij Draghi in het midden liet of deze ‘gesteriliseerd’ zullen worden. Dit kan er op duiden dat dit met grote bedragen gepaard zal gaan. Monti en Rajoy gingen op een persconferentie later in de middag niet in op vragen of de landen steun zullen vragen.

Banklicensie voor het ESM niet aan de orde

Een banklicensie voor het ESM is niet aan de orde en ook niet mogelijk in de huidige opzet. Daarnaast is dit een besluit die door overheden genomen moet worden en niet door de ECB zelf. Positief is dat de ECB rekening zal houden met de zorgen van beleggers over de senioriteit van obligaties die het op zal kopen, zonder te specificeren hoe.

Voorlopig ligt de bal dus weer bij de overheden. De ECB heeft duidelijk gemaakt dat alleen monetair beleid niet genoeg is. Belangrijk is ook dat de positie van de Bundesbank verandert, want president Weidmann was als enige van het ECB-bestuur tegen het opkopen van staatsobligaties.

De Bundesbank is de grootste en meest invloedrijke centrale bank in de eurozone. Goedkeuring van maatregelen door de Bundesbank is dan ook noodzakelijk.

De financiële markten reageerden volgens Theodoor Gilissen Bankiers teleurgesteld. Spaanse rentetarieven schoten flink omhoog; de Italiaanse 10-jaars rente liep 40 bps op naar 6,32% terwijl de Spaanse 10-jaars rente 43 bps steeg naar 7,16%.

De 10-jaars Duitse rente maakte een duikvlucht; bij het begin van de persconferentie noteerde de rente 1,42% maar op het slot van de dag was dit 1,23%.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content