Duurzaam beleggen en sparen zitten in de lift
De duurzame beleggingsmarkt is in België eind vorig jaar met bijna de helft uitgebreid. Ook de spaarders hechten almaar meer belang aan duurzame spaarproducten. Dat leert een onderzoeksrapport van Forum Ethibel.
Eind vorig jaar is het duurzaam belegd vermogen in België aangedikt tot 11,4 miljard euro, een stijging van 48,8 procent ten opzichte van 2013. De toename is voornamelijk toe te schrijven aan een organische groei op de retailmarkt (28,8%). Maar ook de private bankiers (20%) dragen hun steentje bij. Samen met de groei is ook de verhouding van duurzame beleggingen ten opzichte van de totale beleggingsmarkt (de Ethibel MVI-marktindex) gestegen van 6,53 procent in 2013 tot 8,06 procent in 2014.
Minder duurzame beleggingsproducten
Een opvallende conclusie van het rapport is dat ondanks de toenemende interesse in duurzaam beleggen, het aantal beleggingsproducten is afgenomen. In 2011 telde ons land nog 359 duurzame beleggingsproducten, vorig jaar waren dat er nog maar 302. Spelers lanceren weinig nieuwe producten in vergelijking met het aantal dat wordt geschrapt op de vervaldag. Enkel het aanbod van gestructureerde obligaties nam toe.
De belangrijkste spelers ,KBC AM, BNP Paribas IP en Candriam, hebben meer dan 50 procent van de markt in handen, zowel in aantal beleggingsproducten als in geïnvesteerd vermogen. Van Lanschots (12%) en Triodos (10%) vervolledigen de top vijf. Maar ook de kleinere spelers zijn aan een stevige opmars bezig. Zo heeft Petercam zijn marktaandeel bijna verdubbeld tot 5 procent.
Duurzaam sparen
Net zoals de beleggingsmarkt kende de duurzame spaarmarkt een indrukwekkende groei. In vergelijking met 2013 is die eind vorig jaar toegenomen met 21,2 procent tot een marktaandeel van 3,7 miljard euro, een Belgisch record. Volgens Ethibel waren de marktomstandigheden vorig jaar niet gunstig voor de toetreding van nieuwe spelers en hebben grootbanken geen interesse in duurzame profilering van spaargelden.
De groei manifesteert zich voornamelijk bij Van Lanschot Bankiers, die een toename van bijna 46 procent kende in het duurzame spaarvermogen ten opzichte van 2013. Die bank heeft vorig jaar haar spaarrekeningen als duurzaam spaarproduct geregistreerd bij de Belgische bankenfederatie Febelfin.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier