Duttse economie kan sterker dan verwacht krimpen

Bundesbank President Axel Weber verwacht dat de Duitse economie meer gaat krimpen dan de centrale bank oorspronkelijk had verwacht. De recessie zal dus ernstigere vormen aannemen dan eerst was verwacht.

Het vierde kwartaal van 2008 was al slechter dan verwacht en dat zal ook gevolgen hebben voor het lopende jaar. De groeiprognoses zullen naar beneden aangepast moeten worden.

De Bundesbank verwacht een krimp van de Duitse economie met 0,80% in 2009, waarna er in 2010 opnieuw een groei met 1,20% zou gebeuren. De globale economische crisis zou vooral de export schaden.

De Duitse bedrijven proberen de schok op te vangen door de output te verlagen en door jobs weg te snijden, maar de vraag is of die maatregelen gaan volstaan om het tij te helpen keren.

Volgens Weber zijn de Duitse bedrijven in het afgelopen decennium efficiënter gaan werken, waardoor ze beter gewapend te zijn om het hoofd te bieden aan een crisis zoals we die nu beleven. Ook de goedkopere olie en de dito euro geven enige steun.

De voorspellingen van Weber zijn misschien te optimistisch. Bij Deutsche Bank AG verwacht chef econoom Norbert Walter voor dit jaar een krimp van de Duitse economie met 4% voor dit jaar, terwijl BNP Paribas SA rekent op een terugval met 3%.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content