Duitsland wil een Duits internet waar NSA geen greep meer op heeft

Het afluisteren van mobiele telefoongesprekken en het scannen van mails door de Amerikaanse geheime dienst NSA heeft bij de Duitsers kwaad bloed gezet. Angela Merkel heeft al in ongemeen scherpe woorden uitgehaald naar de Amerikaanse president Barack Obama.

Duitsland staat overigens niet alleen in deze zaak, ook andere Europese landen zijn niet te spreken over het gedrag van de Amerikanen. Volgens Reuters heeft Deutsche Telekom de bedrijfswereld opgeroepen tot samenwerking voor de lokale internettrafiek af te sluiten voor buitenlandse inlichtingendiensten.

Duitsland wil met andere woorden een Duits internet waar de NSA geen greep meer op heeft. Vanuit de wetenschappelijke wereld is echter al gewaarschuwd voor een balkanisering van het internet, waarbij ieder land zich op zijn eigen thuisnet terugtrekt.

Daarmee zou namelijk de economische vooruitgang een ernstige halt toegeroepen kunnen worden. Inmiddels blijven Frankrijk en vooral Duitsland bij de VS aandringen op een verbod op spionageactiviteiten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content