Duitsland lijkt bereid om toegevingen te doen

De Europese beurzen zijn vandaag hoger geopend, met beperkte winsten voor de belangrijkste indices. De Stoxx Europe 600 opende zowat een kwart procent hoger, maar andere beursindices zoals de IBEX 35 in Madrid openen tot driekwart procent in de plus.

De beleggers hopen op een gunstige uitkomst van de telefonische G-7 overeenkomst die vandaag wordt georganiseerd. Naar verluidt zou Duitsland geneigd zijn om toegevingen te doen wat betreft meer steun voor de landen in moeilijkheden. Die toegevingen zouden echter onder strikte voorwaarden gebeuren.

Europa blijft de beurzen overheersen

De Europese schuldencrisis, en dan met name de situatie rond Griekenland, en het vermeende verzoek van de Spaanse premier Rajoy om het land financieel bij te staan, zorgt voor een oplevende onrust op de financiële markten.

oals verwacht zijn eurobonds wel op de informele Europese top besproken, maar dit initiatief kan niet op steun rekenen van de sterkere Europese landen.

Zij wijzen er volgens Theodoor Gilissen Bankiers op dat de renteniveaus onderling afwijken door de enorme verschillen in begroting en staatsschulden. Pas bij een fiscale unie zouden euro-obligaties ingezet kunnen worden.

De vlucht naar Duitse activa leidt tot een 10-jaars Duitse rente van 1,38%. Een jaar geleden stond deze rente nog boven de 3%. Ook de Nederlandse staat profiteert met een rente van 1,87%.

Het betekent wel weer meer problemen bij de financiering van de pensioenen en het behalen van goede rendementen.

De euro verzwakte tot 1,25 ten opzichte van de dollar, de renteniveaus van de zwakkere landen lopen sterk op en landen als Zwitserland en Japan kunnen ondanks alle interventies hun valutakoers nauwelijks in bedwang houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content