Duitsland legt plotseling realiteitszin en openheid van geest aan de dag

Het opvallendste resultaat van de Franse verkiezingen, vindt Jim O’Neill van Goldman Sachs Asset Management, is de reactie van Duitsland.

Plotseling is er een welkome realiteitszin en openheid van geest. Minister Schäuble van Financiën praatte over hogere lonen in Duitsland, die de balans in de eurozone ten goede zouden komen.

En een paar dagen later erkende de Bundesbank dat Duitsland waarschijnlijk een periode van hogere inflatie zal moeten accepteren.

In feite heeft Duitsland geen alternatief, als de EMU gehoor blijft geven aan de verschuivingen die de kiezers eisen. Dit zou allemaal goed moeten zijn, zegt O’Neill.

Jim O’Neill maakt zich geen zorgen over harde landing Chinese economie

In China gaven de teleurstellende maandelijkse cijfers munitie aan degenen die een “harde landing” voor het land voorzien, maar Jim O’Neill vindt de cijfers niet verontrustend.

Ten eerste omdat de financiële condities in China in de afgelopen twee jaar behoorlijk zijn verkrapt, en er dus veel versoepeling mogelijk is, en ten tweede omdat het slechtste cijfer de industriële productie betrof.

China moet ook juist minder produceren, schrijft O’Neill. Het land heeft behoefte aan meer vraag, en grotere vraag uit China is ook wat de wereld nodig heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content